29 mei 2022

Reactie van de Fractie, week 21: Concept raadsakkoord: wensen van alle inwoners? 

Zoals dat tegenwoordig gaat is de raad op initiatief van de nieuwe collegepartijen in gesprek gegaan met inwoners. Niet verkeerd: de politiek moet eigenlijk voortdurend in gesprek zijn met de burgers. Maaaaar …  de verkiezingsprogramma’s zijn toch op basis van de inbreng van kiezers opgesteld? Of toch niet? En moet nu de indruk gewekt worden dat de burgers er goed bij betrokken zijn. Het resultaat is een concept raadsakkoord vol ambities maar zonder duidelijke doelen. Woensdag mocht de raad aanvullingen geven en vragen stellen. Maandag 30 mei is er een nieuwe raad waarin er aanvullingen komen. Het voorstel van de samenwerking van PvdA en GroenLinks is dat er duidelijke doelen in komen. Wij blijven de komende jaren voortdurend in gesprek met alle Veenendalers. En we laten de uitkomsten in de raadszaal horen, zonder aan cliëntelisme te doen.

Zoals dat er vandaag, 29 mei, uitziet zullen er amendementen zijn op een nietszeggend stuk. Goed beschouwd is het concept raadsakkoord alleen een agenda waar we als raad mee bezig willen zijn. Je kan er niet op tegen zijn, maar omdat er altijd interpretaties zijn (over deze agenda) gaan we niet akkoord, omdat we nog niet het vertrouwen hebben dat we net als de afgelopen vier jaar (met dezelfde wethouders) om de oren worden geslagen met ‘hou je mond nu maar, want je hebt ingestemd met het raadsprogramma’.

Zolang de participatie van inwoners en ondernemers alleen bij informeren blijft. Het alleen de suggestie blijft geven dat je meebeslist hebt. Dat je idee wordt ‘meegenomen’. Dan zullen wij als PvdA (en Groenlinks) ons blijven inzetten antwoorden te vinden de klimaatcrisis terug te dringen en naar bestaanszekerheid te streven. Een Veenendaal kortom waar armoede niet meer voorkomt!