Raadsvragen januari 2021

19 januari 2021

 

A. Gemeentelijke terugvordering van bijstand

De PvdA afdeling Veenendaal wil graag weten of en in hoeverre de terugvorderingskwestie zoals in Wijdemeren ook in Veenendaal speelt of zou kunnen spelen.

Heeft het Inlichtingenbureau (het bureau dat gemeenten helpt te controleren of mensen recht hebben op een bijstandsuitkering) in de afgelopen twee jaar ook meldingen aan de gemeente gedaan, op grond waarvan de gemeente een onderzoek heeft gestart naar een bijstandsgerechtigde?

  1. Zo ja, in hoeveel gevallen is er melding gedaan door het Inlichtingenbureau én in hoeveel gevallen is er onderzoek gedaan vanuit de gemeente?
  2. Zo ja, in hoeveel gevallen heeft dat geleid tot terugvordering?
  3. In hoeverre is er gebruik gemaakt van de hardheidsclausule of bevoegdheid van de wethouder om hierin te anticiperen?
  4. Zijn er in Veenendaal gevallen bekend, waarbij een situatie als die in Wijdemeren (ook los gezien van deze casus) zich voordoet c.q. zich voor zou kunnen doen, waarbij de invorderingspraktijken van de gemeente mensen in een uitzichtbare situatie kunnen brengen?
  5. Als de in punt 5 genoemde gevallen (nog) niet bekend zijn, gaat u daar onderzoek naar doen of én in hoeverre er een andere uitkomst mogelijk is, waardoor mensen niet door het ijs zakken?

 

B. Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs)

De wetswijziging Wgs is sinds 1 januari jl. van kracht.  Zoals bekend is vroegsignalering van schulden een wettelijke taak van de gemeente en is de gemeente verplicht om daarover afspraken te maken met schuldeisers en diverse instanties.

  1. De PvdA vraagt of én in hoeverre de (integrale) taak in de gemeente Veenendaal goed is georganiseerd?
  2. Zijn alle steakholders aangesloten?
  3. Is er voldoende fte om de wet(wijziging) goed uit te voeren?
  4. De PvdA stelt voor om na het eerste kwartaal 2021 een eerste terugkoppeling te doen aan de raad, om de eerste effecten te kunnen zien (doel is om minder huishoudens in de financiële problemen te laten komen). Kan het college hiermee akkoord gaan?