31 oktober 2021

Raadsnieuws week 41: Terugblikkend op de roerige Raadsvergadering

Deze en vorige raadscyclus stond in ’t teken van de afbouw van de corona maatregelen. Dat wil zeggen we donderdag 14 oktober de eerste fysieke Raadsvergadering gehad hebben.

En wat voor één!

Een historische wel te verstaan. Het door ons mede ingediende initiatiefvoorstel voor de verruiming van de winkeltijden heeft ’t gehaald! En het door ons ingediende amendement om de avond/nachtwinkel niet langer dan tot 24h middernacht open te stellen heeft een nog ruimere meerderheid behaald. Eindelijk na zeer lange tijd zijn we van de vruchteloze discussies over de zondagsopenstelling af.

Aanvankelijk leek het er ook op dat de stadsakker discussie een heet hangijzer zou gaan worden, mede door de stemmingmakerij van Lokaal Veenendaal, die er eigenlijk alleen maar op uit was CU-wethouder Strooboscher ten val te brengen ….

Gelukkig ging ’t om de inhoud van het dossier en niet over het gedrag van de wethouder. Die was overigens inderdaad niet heel kies. De stadsakker namelijk beloven dat ze permanent naar de nieuwe plek mochten verhuizen. En dit nieuwe beleidsvoornemen vast te leggen in een bestuursrapportage (Berap). Die Berap is feitelijk alleen maar bedoeld om de begrotingswijzigingen van bestaand beleid door te voeren. De uitkomst is nu dat ze voor 15 jaar op ’t zogenaamde Balkon Noord hun fruit en groenten mogen blijven uitbaten ten behoeve van de Voedselbank. Ben overigens zelf vrijwilliger, dus geen belangenverstrengeling als vrijwilliger, bij die voedselbank, maar eigenlijk zou een voedselbank in Nederland en dus ook in Veenendaal niet echt nodig moeten zijn. Laten we als PvdA ons daar ook sterk voor maken door bijv. alle inwoners bestaanszekerheid te bieden of zoals ikzelf pleit voor een basisinkomen à la AOW, dus zonder veel tegenprestaties, zonder controles achter de voordeur, zonder verplichte sollicitatie, zonder aftrek van posten en hypotheek, zonder aftrek van beroepskosten en zonder toeslagen in welke vorm dan ook (enkele uitzonderingen daar gelaten).

Afgelopen maand wel enkele koffiegesprekken gehad met andere raads- en commissieleden waardoor je de mens achter de politicus beter leert kennen.

 

De verkiezingen komen eraan en binnenkort gesprek met de kandidaatstellingscommissie, die weer een moeilijke klus krijgt nu ik, als zittende fractievoorzitter, me beschikbaar stel voor plek nummer 1, ook een geducht tegenkandidaat krijg, die ook op nummer 1 wil staan, maar daar voorwaarden aan verbindt.

Het concept-verkiezingsprogramma zal naar alle kandidaten gaan, want je zult je als kandidaat uiteraard aan het PvdA programma moeten verbinden en committeren.

Maar ondertussen zijn we conform het ledenvergaderingsbesluit al ruime tijd bezig met een gezamenlijk fractieoverleg met GroenLinks en dat verloopt in zeer goede harmonie. Fuseren lijkt me voor de verkiezingen geen optie, mede omdat we zeer afhankelijk zijn wat er landelijk staat te gebeuren. En zowel bij GroenLinks alsook bij de PvdA zijn de achterbannen er absoluut nog van overtuigd dat je stemmen verliest bij een fusie. Denk echter ook dat we niet alleen naar onze achterbanleden moeten blijven kijken, maar vooral ook op de potentiele stemmers op onze partij.

 

De corona is landelijk nog wel wat fluctuerend qua aantallen besmettingen, m.u.v. Veenendaal waar we nog steeds in de top 10 staan van grootst aantal besmettingen. Toch zijn we ook hier weer fysiek bij elkaar en dat bevalt goed. In de horeca nog wel met QR-code op zak en dan is veel weer mogelijk.

Als mensen me nog vragen willen stellen over bijvoorbeeld hoe we acteren of zouden moeten acteren laat het me weten. Ik hou persoonlijk van een korte heftige campagne, en dus vlak voor de verkiezingen pas starten en hoop alleen dat het niet zo koud is als in ’t voorjaar van 2018.