28 juni 2021

Kadernota 2022-25

 

Door Hans van de Braak

In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Partijen maken zich daar nu alweer voor op. De tegenstellingen worden weer uitvergroot.

Inwoners zijn echter op zoek naar een antwoord op de toenemende ongelijkheid. Veenendaal kent inmiddels al 11 raadsfracties. De PvdA wil een alternatief voor een lokale samenleving die steeds meer uiteenvalt in botsende bubbels en een politiek van deelbelangen. Wij zoeken alvast de verbinding aan de progressieve kant met GroenLinks in Veenendaal.

De kadernota van dit jaar is weer een heel belangrijke omdat na de verkiezingen het nieuwe college weinig armslag heeft om hierin eventuele kaderwijzigingen aan te brengen, lees het geld op een andere manier te verdelen.

We staan voor drastische maatregelen en keuzes:

  • de gevolgen van de corona-crisis weg te werken,
  • de toenemende financiële druk in de jeugdzorg, de armoede vooral onder kinderen
  • de vraag naar betaalbare woningen, voor jongeren, starters en ouderen
  • het klimaat, en onze energiebehoefte en de gezondheid in Veenendaal
  • een bestaansminimum, waarin een ieder zijn keuzes kan maken.

maar bovenal, en dat heeft alles met deze keuzes te maken: de PvdA richt zich op bestaanszekerheid:

Iedereen aan het werk die dat wil, een goed betaalbaar dak boven je hoofd, gelijke kansen voor iedereen, goed onderwijs en een leefbare stad waarin eenieder in vrijheid (in gebondenheid) kan leven.

We kunnen dit echter lokaal niet allemaal regelen, omdat bijvoorbeeld een belastingherziening waarin iedereen een soort van AOW-bedrag krijgt en er geen toeslagen, uitzonderingen, en aftrekposten meer bestaan het een stuk eenvoudiger en transparanter maakt is een Rijksaangelegenheid. Wij staan open voor lokale initiatieven die bijdragen aan deze bestaanszekerheid.

Ik zei het al even aan het begin: 11 raadsfracties, en als het even tegenzit nog meer fracties in 2022. De huidige raadsperiode kenmerkte zich door een unaniem raadsprogramma waarin elke partij met initiatieven kon komen en waarin een minimum aan programmatische voorstellen stonden die in beton gegoten waren. Iedereen telt mee! De praktijk heeft helaas anders uitgepakt. Een overwegend christelijk college van CU, VVD, SGP en Pro dat alleen werk maakte van haar eigen ideeën en een oppositie die meestal als roepende in de Veense woestijn werd genegeerd. Macht en tegenmacht. We spreken van een duaal systeem, maar we hebben niets aan coalitiepartijen, die in plaats van echt de discussie met de oppositie of haar eigen coalitiegenoten aan te gaan, het antwoord van het college eerst even afwachten om vervolgens de bevestiging te krijgen dat ze het toch bij het rechte eind hebben. Een raad of commissievergadering zonder collegeleden? Het college alleen nog antwoord laten geven op de uitvoerbaarheid?

De PvdA staat kortom voor bestaanszekerheid en zullen de kadernota voorstellen daarop toetsen of amenderen. We staan voor de  moraal van betrokkenheid bij het welzijn van anderen, actieve inzet voor rechtvaardigheid, compassie , een bereidheid voor wat goed is voor ons allemaal en niet ikke, ikke of mij of wij, maar voor ons, voor ons alle Veenendalers. Daar staat de PvdA Veenendaal voor.