20 november 2020

Column: Licht in de duisternis, door Hennie Bos

De verkiezingen in Amerika zijn al weer twee weken geleden. Het kan toch niet anders dan dat Joe Biden in januari het Witte Huis kan betreden. Dat geeft bij mij een gevoel van Verlichting.

Over Verlichting gesproken; volgens, ik zeg nadrukkelijk, volgens farmaceut Moderna is er nu een vaccin die voor 94,5 procent werkt. Concurrent Pfizer meldde eerder al dat zijn potentiële vaccin ruim 90 procent effectief is. Zou het licht van de rede ook bij de grote farmaceuten gaan schijnen, zonder eigen belang, of word de mensheid zoals vaker blij gemaakt met een dode mus?

Verlichting is ook -zoals u weet- een stroming in de filosofie. Het was een reactie op het dogmatische autoriteitsgeloof. In de 18e eeuw ontstond een beweging van intellectuelen met als doel het gebruik van de rede en het filosoferen te bevorderen. De propagandisten van de verlichting bestreden bijgeloof, misbruik van recht in kerk en staat. Ze kwamen op voor zekere grondrechten, ook wel fundamentele rechten of mensenrechten genaamd.

Immanuel Kant, een van de filosofen van de Verlichting stelde ” Verlichting is het uittreden van de mens uit de onmondigheid die hij aan zichzelf te wijten heeft.” ‘Heb de moed je van je eigen verstand te bedienen’ is de lijfspreuk van de Verlichting.

Nu ga ik in het kader van de Verlichting geen uitgebreid betoog houden over grondrechten. Wel stip ik het sociale grondrecht artikel 23 Grondwet aan omdat het artikel weer eens het nieuws haalde. Artikel 23 van de Grondwet gaat over de financiële gelijkstelling (lees bekostiging) van het onderwijs voor openbare en bijzondere scholen. Minister Slob vond dat hij in kader van vrijheid van meningsuiting het kon billijken dat Reformatorische scholen ouders konden vragen een Verklaring te tekenen dat ouders homoseksualiteit afwijzen. Hij kwam al heel snel tot de conclusie (geholpen daar het kabinet) dat hij afstand moest nemen van die Reformatorische scholen die ouders dwingen tot het afwijzen van homoseksualiteit. Auteur Tim Hofman heeft dermate schrijnende gevallen opgetekend, maar het leek dat dit niet aankwam bij een bestuurder van een reformatorische school. De bestuurder zei: ‘Het is geen anti-homoverklaring’ waarop Tim Hofman zei
” Nou stop er dan mee!’.

En juist op het moment dat ik deze zinnen aan het formuleren ben klinkt het carillon van het gemeentehuis weer – voor de zoveelste  keer- ‘ Let it Be’. Het is geen toeval zegt mijn vrouw, lees de tekst van de song maar eens. Toeval of niet, ik ga een actiegroep oprichten tegen de eentonigheid, fantasieloosheid van het carillon. Stop ook maar met het carillon, zou ik zeggen! Wie van de gemeente zoekt de nummers voor het carillon uit. Mijn vraag aan de gemeente: Mag ik de setlijst eens een keer samenstellen?  Mijn idee is om iedere maand een andere Veenendaler de setlijst te laten samenstellen. Is dat geen goed idee?

Buiten brand de kerstversiering oftewel de Verlichting al weer. Het is al vroeg donker op een regenachtige dag in november. De boodschap van de burgemeester om de Verlichting te ‘ontsteken’ volg ik. Wellicht op andere gronden, maar met dezelfde uitkomst, licht in de duisternis.