30 december 2020

Column: Fool To Cry, door Hennie Bos

Op het moment dat ik na pakweg een uur switchen tussen de uitzending van de Top 2000 en zoekend naar inspiratie om deze column vol te krijgen eindelijk een woord aan de computer toevertrouw, klinkt door de speakers, ‘ Fool To Cry ‘van The Rolling Stones. U kunt zich ook afvragen of dat toeval is. Hebt u dat ook? Mijn vrouw gelooft niet in toeval, maar ik wel.

Hoe is het jaar 2020 u vergaan? Ik ben over het algemeen een echte optimist, waarbij het glas halfvol is, of dat weer wordt. Het jaar 2020 was een ronduit ‘rot’ jaar door de pandemie. Waar ik overigens bewust nauwelijks een woord over geschreven heb. Er waren al te veel betweters in het land der blinden.

Wat ik in ieder geval weet is dat veel jongeren het ontzettend moeilijk hebben. Jongeren die in de kracht van hun fysieke leven staan, het psychologisch zo moeilijk hebben dat de hulpinstanties het nauwelijks aan kunnen om jongeren, en niet te vergeten hun ouders/verzorgers de helpende hand te bieden.

Als ik terugkijk naar mijn/onze jeugd in de 70-ties konden wij ons verheugen op een prachtig vooruitzicht met kerst en nieuwjaar. De nieuwste kleding kocht ik (en vele anderen) bij The American Shop, waar mevrouw De Wit de scepter zwaaide, en haar zoon Henk (mijn vriend) de zaak later overnam. Mijn Soul-broek paste niet op de strijkplank, maar iedere keer lukte het mijn moeder om de broek perfect te strijken.

De meisjes waren in prachtige kerstkleding gestoken en het was een feest om naar Suzie Q te gaan, waar we in rijen dansten op muziek van o.a. ‘For God Sake, Give More Power To The People’ van The Chi-Lites. In Old-Inn draaide ik rond kerst nummers van John Lennon, Slade, Mud, Elvis, etc. Wat een mooie tijd was dat! Een tijd van onbezorgdheid (…). Ik wens dat alle jongeren toe. Laten we afspreken dat we in het jaar 2021 weer normaal kunnen gaan doen. Even nog door de zure appel heen bijten, maar het komt goed! Laat naast het realisme ook het optimisme weer door de wolken gaan schijnen. Laten we er voor onze (klein)kinderen zijn! De Top 2000 is al bij nr. 950…Yes, I am a Fool To cry!