9 februari 2017

PvdA-Kamerlid John Kerstens: “Snelle actie tegen kinderarmoede!”

 

Er leven in Nederland zo’n 400.000 kinderen in armoede. In Veenendaal zijn dat er ruim 1700. Om het lot van deze kinderen te verbeteren, trekt PvdA-staatssecretaris Jette Klijnsma, naast alle bestaande regelingen, jaarlijks 100 miljoen euro extra uit. Veenendaal krijgt daarvan 336.000 euro.

 

Eind 2016 riep de Veense PvdA het college op te komen met een plan van aanpak hoe die 336.000 euro goed en effectief kan worden besteed. Deze oproep werd gesteund door de hele gemeenteraad.

 

Maandagavond 6 februari werd onder voorzitterschap van Jos Schilte (PvdA Ombudsteam Veenendaal) een drukbezochte eerste bijeenkomst gehouden, waar de verschillende betrokken partijen hun ideeën over de vorm en inhoud van zo’n plan van aanpak aan elkaar presenteerden.

 

Naast de gemeente en nagenoeg alle Veense politieke partijen werd deelgenomen door andere de Stichting Kinderen van de Voedselbank, Bo viert feest, Patrimoniums Woonservice, de Jongerenraad en Sportservice Veenendaal. Namens de landelijke politiek discussieerde PvdA-Tweede Kamerlid John Kerstens mee.

 

Er viel daarbij een aantal zaken op. Zo is er op het gebied van armoedebestrijding al heel veel mogelijk, maar heerst er bij de doelgroep grote onbekendheid met alle regels en loketten. Daarnaast wordt er vanuit schaamte vaak geen beroep gedaan op de hulpverlening. Het blijkt sowieso moeilijk de doelgroep goed te bereiken.

 

Wethouder Nermina Kundic wees erop dat armoede vaak niet alleen een gevolg is van “te weinig inkomen, maar bijvoorbeeld ook van een verkeerd uitgavenpatroon of psychische problemen”. Hulp daarbij is onmisbaar. Daarnaast belemmert de privacy wetgeving regelmatig een slagvaardige aanpak omdat hulpverleners onderling niet eenvoudig informatie over cliënten kunnen uitwisselen.

 

Kundic gaf aan dit voorjaar ideeën te willen ophalen om deze en andere problemen aan te pakken om vervolgens tijdens de raadsvergadering van juni het gevraagde plan van aanpak ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen. Kerstens riep daarbij wel op vooral snel in actie te komen want “.. kinderen doen er toe, die verdienen een onbezorgde start van hun leven!”