8 januari 2019

PvdA vraagt gemeente Regenboogvlag te hijsen omdat Veenendaal een stad voor en van iedereen is

De benoeming van SGP-burgemeester Kats heeft in Veenendaal tot veel reacties, bezorgdheid en onbegrip geleid. Het gaat daarbij niet om zijn bestuurlijke kwaliteiten, maar om de principiële vraag of een burgemeester van een partij die hele bevolkingsgroepen (namelijk vrouwen en homosexuelen) uitsluit, wel een burgervader voor álle Veenendalers kan zijn.

Legt college burgers censuur op?

Daarnaast een ander schokkend feit: ons bereikten berichten dat tenminste éen burger van Veenendaal, die op fatsoenlijke en niet-discriminerende wijze zijn ongenoegen over deze benoeming op social media uitte, vanuit het college van B&W verzocht is zijn toon te matigen. Dit lijkt te bizar om waar te zijn. En als het waar is, is het meer dan onacceptabel.

Homofobe Nashville verklaring

Tegelijkertijd is er veel onrust en ophef in de samenleving over de Nashville verklaring. Een homofobe verklaring die overgewaaid is vanuit de Verenigde Staten, en die in Nederland ondertekend wordt door meerdere mensen vanuit streng-christelijke hoek. Veel kopstukken van de SGP, waaronder fractievoorzitter Van der Staaij uit de Tweede Kamer, hebben de verklaring ondertekend. Burgemeester Kats heeft desgevraagd- gezegd zich niet te herkennen in de inhoud van de Nashville verklaring.

Vragen

De PvdA stelt hier vandaag vragen over aan het college van B&W.

Wij willen weten of vanuit het college mensen gesommeerd worden hun toon te matigen en welk recht het college denkt te hebben om een Veenendaalse burger zijn recht van meningsuiting te onthouden. Is dit gebeurd op persoonlijk initiatief of vanuit een gezamenlijke actie van B&W? Hoe denkt het college over deze actie?

Hijs de Regenboogvlag!

Wij vragen het college om een heel duidelijk  statement af te geven dat deze burgemeester en de gemeente Veenendaal er zijn voor alle Veenendalers. Wij willen onze afschuw van de inhoud van de Nashville verklaring  laten blijken. Dit kan door de Regenboogvlag bij het gemeentehuis te hijsen. Wij vinden het  een mooie, symbolische actie om de vlag te hijsen rondom de installatie van de heer Kats, aanstaande donderdag.