13 november 2018

PvdA stemt tegen Programmabegroting vanwege forse bezuiniging op cultuur

Twee avonden lang vergaderde de Veenendaalse gemeenteraad over de Programmabegroting. Hierin worden de belangrijkste financiële keuzes voor de komende jaren vastgelegd.

Bezuining op Veense cultuur

PvdA fractievoorzitter Hans van de Braak toont zich teleurgesteld: “Ons amendement om de exploitatie van de Lampegiet en de bibliotheek niet uit de middelen voor extra initiatieven te dekken, maar er een structurele oplossing voor te zoeken, heeft het niet gehaald. De exploitatiekosten gaan nu wél betaald worden uit deze extra middelen, waardoor er voor nieuwe initiatieven dus geen geld is. Dat is ontzettend jammer. Hiermee wordt er feitelijk dus twee ton bezuinigd op cultuur. Dit was voor ons de reden om tegen deze begroting te stemmen”.

Een gemiste kans voor Veenendaal, zo typeert van de Braak deze keuze van de gemeenteraad.

Geen verhoging eigen bijdrage huishoudelijke hulp

Gelukkig is een ander pijnpunt van de PvdA wél voorkomen. De voorgenomen verhoging van de eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp gaat niet door. Die blijft staan op 10 Euro per uur. “Dat is in elk geval winst”, zo zegt van de Braak. Hiermee wordt een grote zorg van veel mensen weggenomen.