1 juli 2015

”Geen daadkracht bij Kadernota”

 

De PvdA heeft de financiële plannen van het college voor 2016 – 2019, de Kadernota, beoordeeld vanuit haar speerpunten: werk, zorg, cultuur en financiën. Wat de zorg betreft, wil de PvdA dat geld dat bestemd is voor de decentralisaties (zorg,werk en inkomen, langdurige zorg en jeugdzorg) ook hieraan wordt besteed. Daarom blijft de PvdA pleiten voor een bestemmingsreserve Sociaal Domein. Daarin moet  de 2.6 miljoen euro worden gestort die in 2014 niet is uitgegeven.

Verder komt de PvdA met een initiatiefvoorstel dat het mogelijk moet maken dat supermarkten op zondag open mogen zijn. Dit levert extra werkgelegenheid op voor met name jongeren. Op cultuurgebied streeft de PvdA ernaar dat het pop- en cultuurpodium Escape weer opengaat. Het is nu duidelijk dat dit niet kan zonder een structurele subsidie. De PvdA heeft dat altijd al gezegd.

De Kadernota heeft een tekort dat oploopt van 314 duizend euro in 2016 tot 1.8 miljoen in 2019. Er worden nu nog geen maatregelen voorgesteld om deze te korten te dekken. Dit vindt de PvdA geen toonbeeld van daadkrachtig bestuur. Pas bij de presentatie van de begroting 2016 -2019 in november komt het college met maatregelen om de te korten te dekken. De PvdA vindt dat verdere bezuinigingen op cultuur, zorg, welzijn en sport onaanvaard  zijn, én dat het minimabeleid minstens op het huidige niveau blijft gehandhaafd. Deze sectoren zijn namelijk bij eerdere bezuinigingen in 2011 en 2012 al veel meer dan verantwoord is gekort. Een verdere aantasting van het voorzieningenniveau is voor de PvdA ongewenst.

Je hoeft  tekorten op de begroting niet alléén met bezuinigingen ten koste van de zwakkeren en het voorzieningen niveau op te lossen. Je kunt ook meer inkomsten krijgen door de sterkste schouders zwaardere lasten te laten dragen.

En daar zal de PvdA deze voorstellen aan toetsen en beoordelen.

Albert Doelwijt

Fractievoorzitter PvdA