20 mei 2020

Column: Voedselbank, door Hennie Bos

Een van de eerste voedselbanken in Nederland werd opgericht in 2002 door Sjaak en Clara Sies in Rotterdam.

Voedselbanken zijn ontstaan in de Verenigde Staten, in 1967 door John van Hengel. John wist een supermarkt te overtuigen om restantvoedsel te doneren voor een alleenstaande vrouw met een gezin van tien kinderen. Al snel groeide het uit tot een systeem om voedsel wat over was bij supermarkten op te halen en aan arme mensen te geven. Toen John Hengel in 2005 overleed op 83-jarige leeftijd voorzagen de Amerikaanse voedselbanken dagelijks 23 miljoen Amerikanen van levensmiddelen. De zogenaamde Amerikaanse droom was voor vele Amerikanen ver weg. Daarbij kwam dat Amerika niet een sociaal vangnet had én heeft als Europa dat kent.

Desondanks werd eerste Europese Voedselbank in 1984 opgericht in Frankrijk. Pas jaren later volgde Nederland.

Sjaak en Clara besloten, na een faillissement van hun bedrijf, waardoor ze door een diep dal waren gegaan iets te doen voor de mensen die nauwelijks rond konden komen. Veel winkeliers, tuinders en fabrikanten sprongen bij.  Ook waren er gelukkig vanaf het begin veel mensen die wilde helpen. Veel vrijwilligers, vaak vanuit kerkelijk verband, zagen in de voedselbanken het platvorm waar zowel wat aan de schrijnende armoede als aan de verspilling kon worden gedaan. In de ogen van veel mensen was het ook een schandvlek dat zich in onze beschaving afspeelde.

Veel politieke partijen formuleerde als doelstelling dat Voedselbanken zo snel mogelijk overbodig moesten worden. Dezelfde partijen hebben deze tekst in latere jaren niet meer in hun verkiezingsprogramma opgenomen.

Op dit moment zijn er ca. 175 voedselbanken in Nederland. In Veenendaal werd de Voedselbank in 2004 opgericht.  Meer dan 130.000 mensen zijn aangewezen op de voedselbanken, waarvan in Veenendaal e.o. wekelijks ca. 400 pakketten worden uitgereikt.

De vrijwilligers (meer dan 80 vrijwilligers in Veenendaal) doen uitstekend werk voor hun medemensen, die door welke omstandigheden ook, in een situatie zijn terechtgekomen, waardoor ze zijn aangewezen op de Voedselbank.

Om in aanmerking te komen voor de Voedselbank is er een landelijk vastgestelde inkomenstoets. Een alleenstaande, die minder dan ca. € 200,- overhoudt aan leefgeld per maand komt eens per week in aanmerking voor een voedselpakket. Een samenwonend gezin met twee kinderen mag maandelijks niet meer dan € 440,- overhouden om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. De komende periode zullen hoogstwaarschijnlijk meer mensen, nadat ze zich eerst met veel pijn voorbij hun trots hebben moeten vechten, aan moeten kloppen bij de Voedselbank.

Op Het Stempel 2 is er afgelopen week een actie geweest die € 369,50 heeft opgebracht. Wellicht kunt u in uw wijk, straat, appartement, ook iets doen om het leven van onze inwoners én hun kinderen een beetje dragelijker te maken.  Ook kunt u boodschappen doneren bij verschillende supermarkten. De mensen zullen u dankbaar zijn. Alle kleine beetjes helpen.

 

 

 

 

Waar ben je naar op zoek?