29 juli 2020

Column: Toppunt van zomergevoel, door Hennie Bos

Het toppunt van zomergevoel geven mij niet die harde boeren, die hebben bij mij al lang het laatste innerlijke loyaliteitsgevoel uit de krotten van mijn ziel gehaald. Nota bene de beroepsgroep die miljarden aan Europese subsidies krijgt. Laat ze het gemeentehuis van Veenendaal niet gaan omsingelen, want dan treedt de politie hard op. Ik hoorde dat er in Renswoude (onze moederzaliger is er geboren, dus ik mag erover meepraten) gemiddeld meer (boeren) miljonairs zijn dan in de gemeente Bloemendaal, welke gemeente thans mijn werkdomein is en waar ik iedere keer verwonderd ben van de schoonheid.

Het zomergevoel geeft mij ook niet Hugo de Jonge. Wat is die man voor mij tegengevallen. De eerste minister die wilde tornen aan verschillende grondrechten, tornen, nee beperken. Ja, de Noodwet, waarbij de politie zonder kloppen bij u in de huiskamer mocht komen, moest er komen en de app. moest er ook komen, wel zo snel mogelijk, aldus ijdele Hugo. Nog ben ik nog steeds hooglijk verrast dat Hugo zo lang zijn gang kon gaan.

Iets van zomergevoel gaf mij Pieter. Pieter Omtzigt kwam zegge en schrijve 0,7 procent te kort om Hugo van de kroon te steken. ‘De winnaar takes its all’ dacht én zei Hugo…, ‘maar we doen het samen Pieter’. Pieter Omtzigt, de luis in de pels stond met tranen op het podium. Ik vond dat mooi, ik vond dat prachtig, maar ook bijna 50 % van de CDA-kiezers.

Overigens overweeg ik mijn gehele schoenencollectie over de doen aan Hugo. Ik heb er alleen geen gelijksoortige riemen bij. Dat vind ik echt te ver gaan. IJdelheid, moet ik erkennen, herken ik wel, maar alles heeft zijn grenzen. Als iemand nog één keer zegt “Je draagt dezelfde schoenen als Hugo’ dan eet ik mijn schoenen op.

Het ultime zomergevoel geven mij de eerste zinnen van het prachtige Summertime.

‘ Summertime and the ‘Livin is Easy, Fish are Jumpin’ and The Cotton is High’ (…).

Deze prachtige song is geschreven door George Gershwin voor Porgy and Bess.

Al in 1934 werd het nummer gecoverd door Abbie Mitchell. Het nummer is overigens het meest gecoverde nummer in de wereld.

Summertime heeft invloeden van de jazz, blues, gospel, reggae en opera.

Onder andere Ella Fitzgerald, Billy Holiday, Janis Joplin, Al Green, Ricky Nelson, The Zombies, Miles Davis hebben het nummer gezongen/geïmproviseerd.

De mooiste uitvoering vind ik, is die van Brainbox uit 1969. Cas Lux, zong de geur van katoen en liet het water golven in grote kringen. Alles past in dit nummer, waar Jan Akkerman zijn virtuositeit samen laat gaan met al zijn recalcitrant wat hij in zich had. Waar de zon nauwelijks ondergaat én de sterren het licht laten schijnen op de bas van Andre Reijnen en de drums van Pierre van der Linden. Het wordt weer zomer.